Το Δέντρο της Φώτισης

Το Δέντρο της Φώτισης

 

Υπάρχει ένα δέντρο που οι ρίζες του τρέφονται από τη σάρκα νικημένων δαιμόνων. Στη σκιά του αποκαλύφθηκαν οι τέσσερις αλήθειες και φυσικά, κανένας ποτέ δεν τολμάει να το πελεκήσει…

Ο Σιντάρτα Γκοτάμα γύρευε την αλήθεια. Έξι χρόνια διαλογίσθηκε στην όχθη ενός ποταμού της βόρειας Ινδίας και περπάτησε το μονοπάτι του ασκητισμού ώσπου κατάλαβε ότι δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για τη φώτιση. Περιπλανήθηκε λοιπόν, ξανά στις ερημιές ώσπου βρέθηκε κάτω από ένα pipali, το δέντρο με τα μεγάλα κλαδιά. Κάτω από τη σκιά του έμελλε να γίνει βούδας (=φωτισμένος), να συνειδητοποιήσει τα αίτια της ανθρωπινης δυστυχίας και να δείξει τον ενδιάμεσο δρόμο που απέχει εξίσου από τον βαλτότοπο των ηδονών και την έρημο της αυταπάρνησης.

Για τους πιστούς στην Ταϊλάνδη, στο Νεπάλ, στη Σρι Λάνκα και στη Βιρμανία το pipali ονομάζεται από τότε μπόντι, που σημαίνει το δέντρο της φώτισης. Όπου κι αν ταξιδέψεις στη νότια Ασία βλέπεις αυτό το υψίκορμο δέντρο να θάλλει δίπλα σε ναούς και να δέχεται μόλις σουρουπώνει τις προσφορές και τις προσευχές των πιστών. Σε κάθε απαλή πνοή του αέρα το πυκνό φύλλωμά του θροΐζει τα «μηνύματα των θεών», ενώ γύρω από τον κορμό του κρέμονται από σχοινιά τα «άλογα του ανέμου», χρωματιστά λάβαρα που μεταφέρουν στον ουρανό τις δεήσεις των ανθρώπων.

Το μπόντι λογίζεται «αρσενικο» δέντρο και ειναι χιλιάδες οι γυναίκες που ορκίζονται ότι βρήκαν σύζυγο ή γέννησαν αγόρι χάρη στην ευλογία του, ενώ το πάντρεμά του με θηλυκά δέντρα όπως το νέεμ (Melia Azadirachta) θεωρείται ιδιαιτερώς ευμενές για το χωριό που το φιλοξενεί.

Πουθενά αλλού πάντως δεν λατρεύεται τόσο το μπόντι όσο στην αρχαιότερη και σημαντικότερη πρωτεύουσα της σιναλέζικης αυτοκρατορίας, την Ανουρανταπούρα της σημερινής Σρι Λάνκα. Έχει ηλικία μεγαλύτερη από είκοσι αιώνες. Ίσως λοιπόν να βασίζεται σε πραγματικότητα ο θρύλος ότι ριζοβόλησε από ένα κλαδί του αυθεντικού δέντρου της φώτισης του Βούδα, το οποίο φύτεψε στην αυλή του παλατιού του το 288 π.Χ ο βασιλιάς Ντεβαναμπίγια Τίσα.

Κάθε βράδυ τα ιερά τύμπανα προσκαλούν μοναχούς και προσκυνητές να προσεγγίσουν το χρυσό κιγκλίδωμα που προστατεύει το μεγάλο αυτό προσκύνημα του βουδισμού και να αποθέσουν τα δώρα τους.